Park Westerkogge

Permanent wonen in een recreatiewoning

Een vakantiehuis wordt vaak gekocht om vakanties in eigen land door te brengen, om te kunnen verhuren óf een combinatie van deze twee. Toch krijgen we steeds vaker de vraag of het ook is toegestaan om de recreatiewoning permanent te betrekken. Kan dat? En zo ja, wat komt daar dan bij kijken? We leggen het u hieronder uit.

Wonen in een recreatiewoning

Wanneer is er sprake van het permanent bewonen van een recreatiewoning vraagt u zich misschien af? Er is sprake van permanente bewoning als het vakantiehuis als hoofdverblijf gebruikt wordt, u er het grootste gedeelte van het jaar (of het hele jaar) woont én niet een andere zelfstandige woonruimte hebt.

Is permanent wonen toegestaan?

De eerste vraag die beantwoord moet worden is of het permanent wonen in een recreatiewoning überhaupt is toegestaan. In principe geldt dat permanente bewoning niet is toegestaan. Daar heeft de overheid een aantal redenen voor. Zo liggen de meeste recreatiewoningen in kwetsbare natuurgebieden, moet er opgepast worden voor de verstening van groengebieden (de natuur moet toegankelijk blijven voor iedereen), besteden permanente bewoners vaak minder bij de plaatselijke middenstand en zijn lang niet alle recreatiewoningen geschikt voor permanente bewoning vanwege de lichtere bouwnormen voor dit soort woningen.

Sommige gemeentes in Nederland voeren een gedoogbeleid als het aan komt op het wonen in recreatiewoningen. Let er in deze gemeentes wel op dat het hier vaak gaat om persoonlijke gedoogsituaties die gelden voor de huidige eigenaar (of verkoper) en niet mee gaan naar de nieuwe eigenaar. Bij verkoop komt een persoonlijk gedoogbeleid namelijk te vervallen en is het voor de nieuwe bewoner niet toegestaan de recreatiewoning permanent te bewonen. Wel gedoogd? Dan is het nog van belang dat het parkregelement dit specifiek toestaat én er voor het park of de recreatiewoning uitzonderingssituaties zijn die dit gebruik officieel toestaan (o.a. zgn. vitale parken).

Contactformulier

Wij nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met u op.

    Stel gerust uw vragen

    Bent u geïnteresseerd in een recreatiewoning en heeft u vragen over de mogelijkheden voor permanente bewoning? Neem dan gerust contact met ons op en we denken graag met u mee.